Emnesøgning

Marker emner i menuen

Fritekst Søgning

Skriv Her

Ja tak, Send


med


til e-mail
<< Tilbage

Snabb och tyst sjösäker bjässe

9. juli 2016

Offentligtgjort af Batliv.se

Snabb och tyst sjösäker bjässe

Klik her for at komme til artiklen hos Batliv.se

Holländska Elling Yachts är erkända för sina extremt robusta och kvalitetsfyllda båtar byggda i glasfiber. Elling E6 är den allra senaste båten från varvet. Hon testades nyligen på Nordsjön. Enligt varvet har denna imponerande båt bättre sjöegenskaper än båtbyggarna själva hade vågat drömma om.

Liksom sina systerbåtar från samma tillverkare är E6 byggd med glasfiber som förstärkts med Kevlar. Skrovet är helt självrätande, vilket är en av anledningarna till att den här båten klassas som oceangående.

Först och främst gäller det den maximala hastigheten för denna 19,8 m långa båt överskred 21 knop. Ljudnivån var extremt låg: vid 8 knop uppmättes 59 dBA och vid högsta hastighet 20,4 knop vid testtillfället 67 dBA, vilket är betydligt tystare än i många moderna bilar. Varvet har också testat båten med 35 personer ombord. Trots den rejäla belastningen nådde Elling E6 20,4 knop. Motoriseringen som standard är en Volvo Penta D13 dieselmotor på 900 hk (680 kW) med sterndrive. Som reservmotor finns en Volvo Penta D2 med fyra cylindrar och 75 hk ( 55 kW) diesel. Den motorn ger en fart på 7 knop och är försedd med separat bränsletank och foldingpropeller. Tanken är att båtägaren ska kunna ta sig i hamn vad som än händer.


Tags: Bådtest
comments powered by Disqus